woensdag 8 december 2010

Werd Versace vermoord door de maffia?

 
  • maandag 06 december 2010, 20u55
  • Bron: elle.nl
  • Auteur: tib


photonews

Volgens een voormalig maffialid werd de ontwerper Gianni Versace vermoord door de Calabrische maffiaclan N'drangheta.
Voor wie het vergeten moest zijn: in 1997 werd de bekende ontwerper Gianni Versace doodgeschoten voor zijn huis in Miami door seriemoordenaar Andrew Cunanan. Een sluitende verklaring voor de moord werd nooit gevonden.
Maar nu beweert voormalig maffialid Giuseppe Di Bella, tevens informant van de Italiaanse politie, dat Versace maffiaschulden had. In zijn boek 'Metastasi' beweert hij dat het modehuis gebruikt werd om geld van de maffia wit te wassen. Maar omdat niet al het witgewaste geld terug bij de clan terechtkwam, werd de ontwerper vermoord.
Volgens de nabestaanden van Versace, waaronder zuster Donatella die nu het modebedrijf leidt, klopt er niets van dat verhaal. Zij zullen naar de rechter stappen om de reputatie van Gianni te verdedigen

dinsdag 7 december 2010

'Versace ontkent betrokkenheid maffia bij moord Gianni'

De familie Versace ontkent in alle hevigheid de beweringen van ex-crimineel Giuseppe Di Bella, dat de Italiaanse maffia betrokken zou zijn geweest bij de moord op Gianni Versace.
 6 december 2010 - 15:06 / Gianni Versace twee maanden voor zijn dood in zijn huis in Miami

Dit schrijft de Britse Vogue.

Witwassen

Volgens Giuseppe Di Bella, zelf oud-lid van de maffia, zou de modeontwerper zijn omgelegd vanwege een openstaande schuld aan N'drangheta, de Calabriaanse maffiagroep. Dit schrijft Di Bella in zijn nieuwe boek Metastasi. Gianni Versace zou de Italiaanse maffiabende hebben geholpen geld wit te wassen.
Een woordvoerder van Versace zou tegen de Britse krant The Telegraph hebben gezegd dat 'de verklaringen van Di Bella vals en ongepast zijn'. 'Wij hebben het recht om de herinnering en de reputatie van Gianni Versace in de rechtbank te verdedigen,' aldus de woordvoerder.
Gianni Versace werd in 1997 op 50-jarige leeftijd in Miami vermoord door Andrew Cunanan. Vlak na de daad pleegde de moordenaar zelfmoord.
http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Mode/283239/Versace-ontkent-betrokkenheid-maffia-bij-moord-Gianni.htm

zaterdag 27 november 2010

Aldo Moro - Il Presidente

Als bonus bij Romanza Criminale


Rome, 16 maart 1978. Nadat zijn vijf bodyguards zijn neergeschoten, wordt ex-premier Aldo Moro op klaarlichte dag ontvoerd door de communistische terreurgroep de Rode Brigade.

Er was de staat veel aan gelegen om Aldo Moro levend terug te vinden. Zo werd de bende van Magliana ingezet om tegen veel geld uit te zoeken waar de verblijfplaats van de ontvoerde Moro was. De - overigens volledig correcte - informatie werd echter door bepaalde politici moedwillig genegeerd en na 54 dagen werd zijn levenloze lichaam teruggevonden…. Tot op de dag van vandaag speculeert men over wie verantwoordelijk was voor de dood van Moro. De Rode Brigades, de geheime dienst of de maffia.

Aldo Moro, Il Presidente vertelt het verhaal van deze controversiële politicus, met in de hoofdrol niemand minder dan Michele Placido, de ster van de maffiaserie La Piovra en regisseur van de gelauwerde speelfilm Romanzo Criminale.

Corleone


Corleone vertelt het waargebeurde verhaal van maffiabaas Salvatore "Totò" Riina, die bij zijn vijanden bekend stond als "het Beest" en die verdacht wordt van honderden moorden. Deze meeslepende miniserie volgt Totó Riina vanaf zijn jeugd in het Siciliaanse stadje Corleone,waar hij als tiener een misdaadbende vormt met zijn vrienden. We volgen zijn lange en bloedige loopbaan in de maffia, tot en met de gewelddadige oorlog die hij in de jaren tachtig en negentig voert tegen zowel rivaliserende maffiabendes als tegen politie en justitie. Want behalve het verhaal van Totò Riina is dit ook het verhaal van zijn grootste vijanden: de politiemannen, aanklagers en rechters die hun strijd tegen de maffia vaak met hun leven moesten bekopen.

Romanzo Criminale


Rome, 16 maart 1978. Nadat zijn vijf bodyguards zijn neergeschoten, wordt ex-premier Aldo Moro op klaarlichte dag ontvoerd door de communistische terreurgroep de Rode Brigade.

Er was de staat veel aan gelegen om Aldo Moro levend terug te vinden. Zo werd de bende van Magliana ingezet om tegen veel geld uit te zoeken waar de verblijfplaats van de ontvoerde Moro was. De - overigens volledig correcte - informatie werd echter door bepaalde politici moedwillig genegeerd en na 54 dagen werd zijn levenloze lichaam teruggevonden…. Tot op de dag van vandaag speculeert men over wie verantwoordelijk was voor de dood van Moro. De Rode Brigades, de geheime dienst of de maffia.

Aldo Moro, Il Presidente vertelt het verhaal van deze controversiële politicus, met in de hoofdrol niemand minder dan Michele Placido, de ster van de maffiaserie La Piovra en regisseur van de gelauwerde speelfilm Romanzo Criminale.

Il Divo


Italië, de jaren 90. Het land wordt opgeschrikt door een serie terreurdaden gepleegd door de maffia en politieke opponenten. Ministers worden ontvoerd, belangrijke industriëlen verdwijnen en worden dood teruggevonde. Temidden van al deze terreur staat één man die onaantastbaar lijkt: de politicus Andreotti (Toni Servillo; Gomorra, Consequenze Dell'Amore), één van de belangrijkste en machtigste Italiaanse politici van na de Tweede Wereldoorlog.
Of we hem nu zien op officiëlr feesten, in overleg met zijn ministers, in gesprek met journalisten of privé met zijn vrouw, de man en zijn daden zijn ondoorgrondelijk.
Totdat alles veranderd. De voorheen onaantastbare Andreotti wordt nu zelf ter verantwoording geroepen door de overheid - er worden processen tegen hem gestart wegens vermeende banden met de maffia. Zal Andreotti er in slagen zijn masker te behouden en zijn huid te redden?

Gommora

GOMORRA, de internationaal succesvolle verfilming van de gelijknamige best-seller van Robert Saviano over de werkwijze van de Camorra, de maffia in en rond Napels. De Camorra beheerst elk aspect van het leven in deze arme Italiaanse regio. Niet alleen domineert de maffia er de prostitutie, drugs- en wapenhandel, ze zit ook diep in de havens, afvalverwerking en textielindustrie.

Ter plekke opgenomen en tegen de achtergrond van meedogenloze oorlogen tussen clans en handel van alle soorten, volgt de kijker de lotgevallen van de plaatselijke bevolking die gedoemd is te eten of gegeten te worden. We zijn getuige van het lot van: Toto, Don Ciro en Maria, Franco en Roberto, Pasquale, Marco en Ciro. Keihard, meedogenloos en vol razernij.

Sinds het verschijnen van zijn op reëele feiten gebaseerde boek leeft Roberto Saviano onder doodsbedreigingen van de maffia. 24 uur perdag wordt zijn leven bewaakt door de politie.

The Godfather


The Godfather I
Voor Francis Ford Coppola's epische meesterwerk werd Marlon Brando als de patriarch van de Familie Corleone bekroond met een Oscar. Regisseur Coppola geeft een angstaanjagend beeld van de opkomst en dreigende ergang van de Siciliaanse clan in Amerika. Het verhaal balanceert meesterlijk tussen het familieleven van de Corleones en de keiharde misdaadwereld waarin ze actief zijn. Deze zinderende, briljante film, gebazsserd op de bestseller van Mario Puzzo en met carrièerebepalende acteerprestaties van Al Pacino, James Caan en Robert Duvall, werd genomineerd voor tien Academy Awards en won er uiteindelijk drie, waaronder die voor Beste Film in 1972.

The Godfather II
Dit briljante vervolg op de originele The Godfather vertelt het verhaal van twee generaties binnen de familie Coeleone. In dit tweede deel volgt regisseur Francis Ford Coppola twee verhaallijnen: de eerste jaren en de opkomst van een jonge Don Vito, buitengewoon vertolkt door Robert De Niro, en de benoeming van Michael (Al Pacino) als de nieuwe Don. Dankzijveel elementen die ook The Godfather tot een succes maakten, slaagde Coppola er opnieuw in een onovertroffen film van ongekende grootte en visie te maken, die algemeen werd erkend als de beste sequel ooit gemaakt. Robert De Niro won een Oscar en de film werd bekroond met maar liefst zes Academy Awards, waaronder die voor 'Beste Film' van 1974.- Audiocommentaardoor regisseur Francis Ford Coppola

The Godfather III
In deze derde prachtige film uit de Corleone-trilogie vertolkt Al Pacino opnieuw de rol van het machtige gezinshoofd Michael Corleone. Nu Michael de 60 is gepasseerd, wordt hij gedreven door twee passies: de bevrijding van zijn familie uit de wereld van de misdaad en het vinden van een geschikte opvolger. De temperamentvolle Vincent (Andy Garcia) zou een geschikte kandidaat voor de opvolging kunnen zi op een leven buiten de maffia in een explosie van geweld uiteen doet spatten. Francis Ford Coppola regisseert Pacino, Garcia, Diane Keaton, Talia Shire, Eli Wallach, Sofia Coppola, Joe Mantegna en vele anderen in deze meeslepende, langverwachte film die de thema's macht, traditie, wraak en liefde op een meesterlijke wijze uitwerkt. Genomineerd voor zeven Academy Awards in 1990, waaronder die voor 'Beste Film'.

La Piovra

In mijn  ogen nog altijd één van de betere series over de maffia

Octopus (La Piovra) - 1

Politie-inspecteur Corrado Cattani wordt met zijn gezin overgeplaatst naar het eiland Sicilië, sinds jaar en dag een broeinest van maffia praktijken. Wanneer Cattani een omvangrijke drugssmokkel op het spoor komt, wordt hij van alle kanten bedreigd door de maffia-organisatie Octopus, die iedereen in het eiland in haar macht lijkt te hebben. Cattani weet niet wie hij kan vertrouwen, toch zet hij zijn strijd tegen de onderwereld voort. Maar dan wordt zijn dochter gekidnapt..

Octopus (La Piovra) - 2
Nadat zijn 13-jarige dochter in het eerste deel van The Octopus door de maffia werd ontvoerd en verkracht is politie inspecteur Corrado Cattani ( Michele Placido) genoodzaakt zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad te staken. Maar wanneer zijn dochter alsnog komt te overlijden, houdt Cattani de maffia voor haar dood verantwoordelijk. Wraak is dan ook zijn belangrijkste motief wanneer hij opnieuw de strijd aanbindt met de Italiaanse maffia.

Het spannende vervolg op de succesvolle Italiaanse tv-productie The Octopus, een realistische en angstaanwekkende schets van de macht van de maffia.

Octopus (La Piovra) - 3
Nadat zijn vrouw en dochter door de maffia zijn vermoord, heeft politie inspecteur Corrado Cattani zich als een verbitterd en gebroken man teruggetrokken uit het onderzoek tegen de georganiseerde misdaad. Na de geestelijke hulp van een monnik hervindt Cattani stapsgewijs de moed en gedrevenheid om de strijd te hervatten. Zijn nieuwe onderzoek leidt naar de machtige bankiersfamilie Antinari die betrokken is bij wapenhandel. Terwijl hij dieper in de zaak duikt, krijgt Cattani sterke gevoelens voor Giulia, de dochter van de bankier Carlo Antinari. Na een harde strijd weet Cattani de maffia een harde slag toe te brengen. Maar voor zijn succes zal hij een vreselijke prijs betalen..

Het derde deel van het grandioze Italiaanse maffia epos Octopus met wederom een glansrol voor Michele Placido en prachtige muziek van Ennio Morricone!

Octopus (La Piovra) - 4
De strijd tegen de maffia heeft politie-inspecteur Corrado Cattani (Michele Placido) al het leven van zijn vrouw en dochter gekost. Toch gaat hij verder. Dit keer met de hulp van de beeldschone onderzoeksrechter Silvia Conti (Patricia Millardet). Samen onderzoeken ze de betrokkenheid van een senator en een bankdirecteur bij witwaspraktijken voor de maffia. De twee misdaadbestrijders staan op het punt de maffia een slag toe te brengen, maar dan gebeurt er iets schokkends en onverwachts…

Het vierde deel van het grandioze Italiaanse maffia-epos Octopus met wederom een glansrol voor Michele Placido en prachtige muziek van Ennio Morricone!

Octopus (La Piovra) - 5
Na de dood van politie inspecteur Corrade Cattani (Michele Placido) doet onderzoeksrechter Silvia Conti (Patricia Millardet) de belofte zijn moordenaars voor de rechtbank te slepen. In samenwerking met de politie in de VS, arresteert ze in New York een maffia baas. Hij noemt de namen van 2, bij de moord op Cattani betrokken mannen: Giovanni Linori en Antonio Espinosa. David Licata, de enige overlevende van een aanslag op een politieteam door Linori 15 jaar geleden, wordt door Inspecteur Simon Barth overgehaald te infiltreren in de Linori Clan. In de Siciliaanse villa van Linori komen mysteries uit het verleden en heden samen ...

Octopus (La Piovra) - 6
0ctopus 6 is een nieuw begin. Politie inspecteur David Licata is niet langer “alleen” in zijn strijd tegen de maffia. Hij is één van de leiders in de organisatie die vecht tegen de georganiseerde misdaad. Ditmaal verplaatst de actie zich van Italië naar Oost Europa, waar Licata onderzoek doet naar de betrekkingen tussen de maffia en ex KGB undercover agenten.

Octopus serie 6, een verhaal over macht, corruptie en natuurlijk de maffia, blijft een van de meest succesvolle Italiaanse series.

Octopus (La Piovra) - 7

Octopus (La Piovra) - 8
Wij keren terug en vinden een verouderde en eenzame Tano Cariddi die zich in zijn schuilplaats op de hellingen van de Etna verstopt heeft. Hij wordt ‘s nachts gekweld door zijn verleden: zijn moeder, vader, zus, vrouw, verloren liefdes en zijn geweten laten hem niet met rust. Tegelijkertijd ontdekken wij dat Ramonte, veroordeeld door rechter Silvia Conti voor enkele van de recentste mafia misdaden, onschuldig is verklaard door het hoogste hof. Zodra hij wordt vrijgelaten komt hij al snel in aanraking met oude en nieuwe Mafiosi, maar niet zonder veel misdaad en bloedvergieten!

Octopus (La Piovra) – Prequel
In deze fascinerende en spannende episodes van de veelgeprezen Italiaanse filmserie La Piovra (The Octopus) zien we hoe de maffia in de jaren ’50 een stevige greep krijgt op de Italiaanse politie en politiek. Siciliaanse boeren worden afgeperst en onder druk gezet. Niemand durft er iets aan te doen. Behalve politie-inspecteur Carlo Arcutti. In het geheim verzamelt hij bewijs tegen de maffia, waarbij hij wordt geholpen door zijn voormalige vriendin Barbara Altamura, die vermoedt dat haar echtgenoot, een rijke bankier, zaken doet met de georganiseerde misdaad.

Terwijl tussen Barbara en inspecteur Arcutti een romance opbloeit, krijgt de maffia lucht van het onderzoek en slaat het noodlot toe.

In het hart van DE MAFFIA - David Lane


De mozzarellamarkt, de vuilverwerking en de chemisch-afval-industrie: het zijn slechts een paar voorbeelden van terreinen die in Italië geheel en al door de maffia worden beheerst. Van Napels tot Sicilië zijn boeren, politici, geestelijken, advocaten en middenstanders nog steeds niet verlost van de Italiaanse terreur.
David Lane maakte een reis door Zuid-Italië en noteerde hoe daar de ijzeren greep van de maffia tot op de dag van vandaag wordt beleefd. In het hart van de maffia is het eerste compacte overzichtswerk dat duidelijk Iaat zien hoe diepgeworteld de maffia is in het
Italiaanse dagelijks leven. Hoewel Lane ons confronteert met een schrikbeeld, is zijn verhaal tevens een prachtig portret van Zuid-Italië en zijn tumultueuze geschiedenis. Maar, oncludeert Lane onheilspellend, de maffia is niet slechts een Italiaans probleem; onder invloed van de globalisatie zal het terreurnetwerk van de maffia zich steeds verder uitbreiden.

David Lane woont sinds 1972 in Rome. Hij schreef voor The Guardian en The Times en is sinds 1994 fiancieel correspondent voor The Economist, Eerder verscheen van hem het omstreden boek Berlusconi’s Shadow. Crime, justice and the Pursuit of Power (2004). Dit boek en de ferme uitspraken die Lane hierin deed over de politieke situatie in Italië, waren voor Berlusconi een reden om de auteur aan te klagen wegens smaad, overigens zonder succes.

De laatste Godfathers - John Follain

De opkomst en ondergang van de Corleones; de machtigste maffiafamilie van Italië


De laarste Godfathers beschrijft op filmische wijze de opkomst en ondergang van de machtigste maffiafamilie van Italië: de Siciliaanse Corleone-clan. Van een kleinschalige organisatie in de jaren dertig groeide de clan in het kleine dorp Corleone in centraal Sicilië uit tot een machtige organisatie die decennia lang heerste over de
Italiaanse maffia. De Corleones manipuleerden de erecode van de Cosa Nostra en baanden zich met geweld een weg naar de top van dit geheime genootschap. De Godfathers regeerden van het begin van de jaren vijftig tot april 2006 toen undercoveragenten na 43 jaar eindelijk Bernardo Provenzano, bijgenaamd 'De tractor',
inrekenden.

John Follain legt de nadruk op de drie Godfathers die de clan leidden vanaf de roerige jaren vijftig tot hun ondergang in 2006 - Luciano 'De professor' Leggio, Salvatore 'Het beest' Riina en Bernardo 'De tractor' Provenzano - en beschrijft hun levens en misdaden, hun liefdes en haat en natuurlijk de vergeefse pogingen van de staat om ze te pakken.

De laatste Godfathers brengt het ware verhaal van de maffiafamilie waarop Mario Puzo zijn Godfather-trilogie baseerde. Met een basis bestaande uit duizenden pagina's aan juridische documenten, transcripties van afgetapte gesprekken, getuigenverklaringen van maffiosi en interviews met onderzoekers is De laatste
Godfathers de best gedocumenteerde beschrijving van de grootste criminele organisatie ter wereld.

'Een uitstekend gedocumenteerd boek.'
Noordhollands Dagblad

'Een geweldig boek... John Follains research is perfect en hij portretteert de escalatie van de Cosa Nostra's mees beruchte Godfathers met meeslepende nauwgezetheid en verve.'
John Dickie, auteur van Cosa Nostra 

'Hoewel het verhaal al vaak is verteld, brengt Follain echte suspense. Zijn proza is aangrijpend.'
The Sunday Times

John Follain werkte in Rome en Parijs als correspondent voor Reuters. Tegenwoordig schrijft hij bijdragen over Italië voor de Sunday Times en Sunday Times Magazine.


Capo di Capo - Clare Longrigg

Het leven van de machtigste maffiabaas "Bernardo Provenzano"


De fascinerende biogratfie van een mafiabaas op de vIucht

Op 11 april 2006 viel de Italiaanse politie in de buurt van het Siciliaanse plaatsje Corleone een herdershutje binnen en sloeg eindelijk de maffiabaas Bernardo Provenzano in de boeien. Deze leider van de Cosa Nostra, een van de machtigste criminele organisaties ter wereld, stond bekend als meesterlijk manipulator. Hij haalde na het rampzalige functioneren van zijn voorganger de maffia uit het slop en bezorgde haar de macht terug. Toen hij gepakt werd was hij al drieënveertig jaar voortvluchtig. Er gingen geruchten dat hij ziek of dood zou zijn maar al die tijd zette hij zijn criminele werk voort en werd zelfs vader van twee zonen.
Clare Longrigg schetst het portret van een geheimzinnige, raadselachtige en enorm machtige man die jarenlang de maffia met harde hand leidde en de Italiaanse samenleving in zijn greep hield.

Clare Longrigg is als verslaggeefster verbonden aan The Guardian. Eerder schreef zij Maffiavrouwen en No
Questions Asked. Voor Capo di capi kon ze steunen op een grote deskundigheid, haar fenomenale kennis
en uitstekende contacten met de onderwereld.

'Hij heeft de hersens van een kip, maar schiet als een engel.'
Maffiabaas Luciano Liggio over Bernardo Provenzano

'Longrigg neemt haar onderwerp serieus; een verademing naast de melodrama's die van zoveel maffialiteratuur pulp maken.'
Sunday Telegraph

'Een gezaghebbende en boeiende biografie van Provenzano.'
The Guardian

Cosa Nostra - John Dickie

De geschiedenis van de Siciliaanse Maffia

Als iemand carrière wil maken in de Cosa Nostra, dan moet hij altijd beschikbaar zijn… ik wilde carrière maken, dat had ik van het begin af aan geaccepteerd, want ik liep met mijn hoofd in de wolken. In die tijd was ik een soldaat in de Cosa Nostra, ik volgde bevelen op en ik wist dat ik carrière zou maken door die jongen van vijftien te wurgen, ik liep met mijn hoofd in de wolken.
-Een voormalig maffia lid legt uit waarom hij een bevel opvolgde om een kind te doden.

In Cosa Nostra vertelt John Dickie de geschiedenis van de Siciliaanse maffia, van haar ontstaan tot aan de dag van vandaag, van de citrusgaarden en zwavelmijnen van Sicilië tot de straten van Manhattan. Talloze verhalen en legenden doen de ronde over wat de maffia eigenlijk is. Sinds zij honderdveertig jaar geleden werd opgericht, heeft de maffia vele namen gehad de sekte, de Broederschap, het Genootschap van Eer en ten slotte de Cosa Nostra. Maar achter al deze namen en verhalen zijn de geraffineerde en bloedige methoden steeds dezelfde gebleven.

Dickie vertelt hoe de maffia, die onstond in de dorpen van Sicilië, gaande weg heel Italië in zijn greep kreeg en vervolgens de oversteek naar Amerika waagde. En hij laat zien hoe vanaf het begin getracht is de maffia te controleren en te bestrijden, eerst door moedige Siciliaanse dorpsgenoten en uiteindelijk door de professionele anti-maffiarechters van de jaren tachtig en negentig. Aan het einde van de twintigste eeuw werden de maffia zware slagen toegebracht, en dankzij de spijtoptanten weten we nu meer over de innerlijke werking van de maffia dan ooit tevoren.

Dickie is historicus en journalist. Hij is als senior docent Italiaanse studies verbonden aan University Colledge in Londen.

'Ik kon dit boek niet wegleggen. Dickies historisch onderzoeksmateriaal is in volmaakte harmonie met zijn vaak prachtige vertelstijl. Het boek is een huiveringwekkend verslag van de sinistere, gruwelijke realiteit van de maffia'
The Sunday Times

'Eern serieuze bijdrage aan de geschiedenis van het moderne Italië. Dickies boek heeft vele potentiële films in zich.'
Times Literary Supplement

'Een levendig, krachtig en uiterst leesbaar boek.'
The Guardian

vrijdag 26 november 2010

Duurzaam tegen de mentaliteit van de maffia

In Sicilië wisten lokale verenigingen mensen er via basisorganisaties en een druk bijgewoond festival (Alter-native Energy) bewust van te maken dat ze kunnen ontsnappen aan de macht van de maffia. In Palermo controleerde de maffia tot voor kort heel de afvalindustrie. Met films en via vormend forumtheater groeit stilaan het bewustzijn dat het ook anders kan. Het heeft veel te maken met een geleidelijke verandering van de mentaliteit. Via het Libera-netwerk produceren boeren biologische voedingsproducten op landbouwgronden die in beslag genomen werden van de maffia en bieden dat aan restaurants aan die meedoen aan de 'slow food'-beweging. Het massatoerisme heeft veel natuurlijke kustlandschappen kapot gemaakt. Als alternatief is er in Sicilië een netwerk ontstaan van eco- en duurzaam toerisme dat de lokale gemeenschappen laat profiteren van kleinschalig toerisme en dat ook in handen blijft van die gemeenschappen.
Magda Culotta, de 25-jarige vrouwelijke burgemeester van het kleine dorp Pollina, maakte deel uit van de Italiaanse delegatie en stond zowat symbool van de hernieuwde energie die uitgaat van de gemeenschappen die hun lot in eigen hand hebben genomen. Ook op het vlak van hernieuwbare energiebronnen is er de laatste tijd enorme vooruitgang geboekt. De Italiaanse delegatie werd gecoördineerd door CE.SIE, the Centre of European Studies and Initiatives in Palermo.

Sicilië is Patrick Ysebaert niet vergeten

EEKLO - De vorige maand overleden kunstenaar Patrick Ysebaert is ook in zijn tweede thuisland Sicilië niet vergeten: in Salemi heropende vrijdag 19 november Patricks laatste huzarenstukje, zijn Maffia-tentoonstelling, in het Castello Normando, de toplocatie van de stad. De tentoonstelling loopt tot en met 12 december. De opening gebeurde in aanwezigheid van Patricks weduwe, Jeannine Van Landschoot. emv
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=6H32RUDC

Il commissario

Op deze pagina ga ik proberen regelmatig te berichten over wat er zo allemaal al verschijnt in de media over de maffia. Ik ga het wel op een legale manier doen.
Hier mag je zowel linken naar artikels over de maffia verwachten alsook linken naar boek recensies en video's, televisie reeksen enz.